Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014


Συνέβη εις την Πόλη
Άννα Ιακώβου


Ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία της φετινής χρονιάς μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ με κείμενα της Άννας Ιακώβου και εικονογράφηση του Σπύρου Γούση.
Πρόκειται για τη λογοτεχνική μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας: Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι η τελευταία Θεία Λειτουργία εντός της Αγίας Σοφίας τελέστηκε την Τρίτη 29 Μαϊου 1453. Στην πραγματικότητα όμως η τελευταία Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην Αγία Σοφία στις 19 Ιανουαρίου 1919 από τον Κρητικό ιερέα παπα - Λευτέρη Νουφράκη από τις Αλώνες Ρεθύμνου.
Τον Ιανουάριο του 1919, δύο ελληνικές μεραρχίες που είχαν για αποστολή να συμμετέχουν στην εκστρατεία της Κριμαίας στάθμευαν στην Κωνσταντινούπολη που βρισκόταν υπό την «συμμαχική επικυριαρχία». Τότε ο πατήρ Λευτέρης που υπηρετούσε στη Β’ Ελληνική μεραρχία εκμυστηρεύτηκε σε κάποιους συντρόφους του το όνειρό του να τελεστεί η Θεία Λειτουργία εντός του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας που ήταν τότε τζαμί. Το εγχείρημα ήταν παράτολμο και έκρυβε πολύ μεγάλους κινδύνους…
Η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άννα Ιακώβου εμπνεύστηκε μια συναρπαστική ιστορία για παιδιά που ζωντανεύει τη μεγάλη αυτή στιγμή για την πονεμένη Ρωμιοσύνη. Εξαιρετική είναι και η πλούσια εικονογράφηση του έξοχου αυτού βιβλίου που κυκλοφορεί σε πολύ λογική τιμή ώστε να είναι προσιτό σε όλες τις οικογένειες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου